top of page

Over  'Muziek-juf'

Mijn naam is Sabine Krabbenborg, 23 jaar en student aan Iselinge Hogeschool te Doetinchem. Ik studeer voor leerkracht basisonderwijs en ben momenteel bezig met afstuderen. Al van jongs af aan heb ik iets met muziek. Thuis ben ik ook altijd in aanraking geweest met muziek. Mijn ouders zijn al jaren lid van de harmonie en bespelen allebij saxofoon. Al snel nam ik blokfluitles waarna ik ook de keuze voor een instrument mocht maken. Ik koos voor de dwarsfluit. Naast het bespelen van een instrument was mijn grootste passie toch om te zingen. Helaas ging dwarsfluit spelen en zingen niet zo goed samen, vandaar dat ik ook besloot om gitaar te gaan spelen. 

Naast het bespelen van verschillende instrumenten zit ik in een zangduo: 'Anne & Sabine'.  Ik vind het heerlijk om met Anne te zingen vooral als het tweestemmig kan, daar ligt onze kracht. 

 

Naast dat ik het ontzettend leuk vind om muziek te maken, hoop ik ook anderen en dan vooral kinderen en leerkrachten te inspireren. Muziekonderwijs is niet moeilijk, het is leuk en ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen en uiteraard de sfeer in een groep. In het derde jaar van de pabo kwam de minor aan bod. Tijdens de minor 'verandering en innovatie' kon ik mijn passie voor muziek volledig kwijt. 

De innovatie binnen de minor lag in eerste instantie bij het ontwerpen van een leerlijn aan de hand van de huidige methode met daarbij enkele nieuwe lesideeën. De stageschool waar ik destijds stage liep deed vrijwel niets aan muziekonderwijs, Ook de aanschaf van nieuw muziekmateriaal was een vernieuwing voor de stageschool. Al snel lag de nadruk van de minor niet meer alleen op innovatie binnen de stageschool maar werd dit breder getrokken, omdat ook leerkrachten van andere scholen behoefte hadden aan muziekideeën. 

Doormiddel van Facebook en de website van ‘Muziek-juf’ hoop ik leerkrachten inspiratie te geven voor muzieklessen en activiteiten in hun eigen klas. 

Muziekonderwijs

Muziek is een vak waarbij kinderen hun muzikale intelligentie kunnen ontwikkelen, waar ze de taal van muziek leren begrijpen maar ook merken dat muziek iets met hen kan doen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muziekonderwijs de intelligentie en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen stimuleert. Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van een kind. Het samen spelen versterkt de sociale vaardigheden van kinderen en de schoolprestaties verbeteren.

 

Kortom ontzettend veel redenen om muziekonderwijs te verbeteren. ​In het filmpje hiernaast vertelt  Professor Erik Scherder wat muziek doet met het brein. 

© S. Krabbenborg, 2016

bottom of page